Stichting Reisma ontleent zijn naam aan twee bijzondere kunstenaars: Cor Reisma en Peter Reisma. Twee kunstenaars, vader en zoon, die niet alleen hun naam delen, maar ook hun vak en vakmanschap.

Naast de overeenkomsten tussen beide mannen zijn er ook verschillen, hetgeen ook tot uiting komt in hun werk. In het geval van Cor en Peter Reisma is het verschil van één generatie een groot verschil.

Cor Reisma (1902-1962), opgegroeid en geschoold in het vooroorlogse Nederland, was een tijdgenoot van Germ de Jong, Lizzy Ansingh en Jan Sluyters. Geroemd om zijn trefzekerheid en vakmanschap werd hij in zijn tijd "Frieslands knapste schilder" genoemd.

Peter Reisma (1937- ) is een exponent van de naoorlogse generatie. In de jaren '60 geschoold aan de Ateliers 63 te Haarlem en vooral actief in de jaren '60, '70 en '80, geeft zijn werk uitdrukking aan een volstrekt andere, maar niet minder interessante, benadering van kunst.

Naast bovengenoemde, wellicht vanzelfsprekende overeenkomsten is er iets bijzonders dat vader en zoon Reisma verbindt: het vakantiehuis op Terschelling. Dit huis, meer dan vijftig jaar geleden door Cor Reisma gekocht, is thans in het bezit van Peter. Het eiland heeft beide kunstenaars geïnspireerd, met - zoals duidelijk zal zijn - zeer verschillend resultaat. Het is om deze reden dat er op deze website bijzondere aandacht aan Terschelling wordt besteed.

2007 is het jaar van de 105e geboortedag van Cor en van de 70e geboortedag van Peter Reisma. Dit laatste heugelijke feit is de aanleiding geweest voor het oprichten van de Stichting Reisma. De stichting heeft ten doel om het werk van zowel Cor Reisma als Peter Reisma onder de aandacht te brengen van een breder publiek, alsook om het oeuvre van beide kunstenaars voor de toekomst te bewaren en in stand te houden. De stichting hoopt daarbij tevens alle gewenste informatie te vergaren en te verschaffen over leven en werk van Cor en Peter Reisma.


Organisatie en contact

Stichting Reisma 
Reguliersgracht 28 III
1017 LS Amsterdam
Tel: 020 6750548
info@reisma.nl 
Bestuur:
Roel Reisma, voorzitter
Job Hengeveld, secretaris
Madelon Hengeveld, penningmeester

rekeningnummer: Postbank nr 1234567
Stichting Reisma is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder nummer: 1234567.Donateurs


Hanny Reisma-Peters, Wyts en Gijs van den Burg-Reisma, Inge Zijlstra
en Jolanda van der Heijden.

Met dank aan
: Rob en Suus Scheller, Wiepko Postema.
Ontwerp website: Gabrielle Marks