naar Płę Reisma terug naar hoofdpagina 

oeuvre tentoonstellngen en publicaties terschelling  
 
 


 "Als u zich afvraagt, bij het zien van de werken, waar is deze zich schilder noemende mee bezig, dan moet ik eerlijkheidshalve meedelen: ik weet het niet. En voeg daar nog aan toe dat hier niet de adder der pedanterie achter schuilgaat. Ik weet het echt niet".
 P. Reisma, openingsspeech tentoonstelling Waterland, 1985

INLEIDING
Peter Cornelis Reisma is op 18 november 1937 geboren in Leeuwarden. Zijn vader is Cornelis (Cor Reisma), zijn moeder Miesje De Graaff. Peter heeft één oudere zus, Wytske. Zijn vader is van beroep kunstschilder. Het gezin verhuist in 1939 naar Amsterdam, maar in 1940, als de oorlog uitbreekt, keren zij weer terug naar Leeuwarden, waar zij een huis aan de Spechtstraat gaan bewonen.
[..]

1940-1960 JEUGD IN LEEUWARDEN
Na de lagere school en het Stedelijk Gymnasium te Leeuwarden te hebben doorlopen, gaat hij in 1956 naar de Hogere Technische School in Leeuwarden, waar hij vooral belangstelling toont voor het vak "Geschiedenis der Bouwkunst", gegeven door ir. J. Vegter.


Peter op de HTS 4e van rechts in de achterste rij.

Na de HTS te hebben afgerond gaat Peter werken als bouwtechnisch tekenaar. Wanneer hem bij zijn eerste sollicitatiegesprek gevraagd wordt wat hij wil verdienen, noemt hij een veel te laag bedrag. "Meer ben ik niet waard", voegt hij eraan toe. Nadat hij voor dit salaris wordt aangenomen komt hij er echter al snel achter dat hij van dat salaris niet kan rondkomen, zodat hij na enkele maanden al gedwongen wordt om zijn baas om opslag te vragen.
Eén voorval uit die periode is kenmerkend voor Peter. Wanneer hij een opmeting moet doen in een villa in Oranjewoud, ziet hij in de gang van het huis een fotolijstje liggen dat helemaal kapot is getrapt. Nadat hij het lijstje heeft opgeraapt, blijkt het een familieportret te zijn. Peter raakt er wat door van slag: wie zijn deze mensen? Wie heeft dit portret vertrapt en waarom? Peter trekt de deur achter zich dicht en vertrekt zonder opmeting naar Leeuwarden.
[..]