terug naar hoofdpagina naar Płę Reisma 

leven & werk oeuvre tentoonstellngen en publicaties    
 
 


 
Cor Reisma 4e van rechts, Peter Reisma 3e van rechts

De Waddeneilanden, en dan met name Vlieland en Terschelling, hebben een grote rol gespeeld in het leven van zowel Cor als Peter Reisma. De aanleiding daartoe was tweeledig.
Eind jaren '30 openbaart zich bij Cor Reisma een beginnende vorm van longkanker. Het zou het begin betekenen van een langdurige ziektegeschiedenis, waardoor Cor Reisma gedurende langere perioden niet in staat was om te werken, en welke ziekte hem uiteindelijk in 1962 op zestigjarige leeftijd fataal zou worden. Om gezondheidsredenen trok het gezin Reisma daarom bijna iedere vakantie naar Vlieland. De andere reden was van artistieke aard: Cor Reisma voelde zich ook in artistiek opzicht bijzonder aangetrokken door de natuur en de kleuren van de Wadden.
In de jaren '50 besloten Reisma en zijn vrouw om een tweede huis te kopen op Vlieland. Dit bleek echter niet zo gemakkelijk te zijn, zodat men op aanraden van een vriend uitweek naar Terschelling. In Oosterend vonden zij een kleine bouwvallige boerderij uit 1879 die op de nominatie stond om te worden gesloopt. Reisma heeft de autoriteiten echter weten over te halen het pand aan hem te verkopen.
[..]
Een belangrijk deel van het oeuvre van Cor Reisma heeft sedertdien het eiland Terschelling als onderwerp gehad, in verschillende vormen en technieken. Ook Peter heeft zich door het eiland laten inspireren en er verschillende van zijn werken gemaakt.
[..]
Het huis is nog steeds in bezit van de familie, en het interieur is nagenoeg onveranderd gebleven. Er zijn nog diverse kunstwerken te bezichtigen, die Cor Reisma tijdens zijn verblijven op Terschelling heeft gemaakt.

Voor meer informatie: www.huisjetehuur.nl/oosterend13